Novogodisnja trpeza!

images (1)images

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

moskva-torta 
***************************************SOČNI SVINJSKI VRAT
400 g svinjskog vrata
600 g očišćenog krompira
1 veći crni luk
sveža majčina dušica

Meso isecite na 6-8 komada, krompir na kriške malo veće od zalogaja, a luk na deblje kolutove. U kesu za pečenje stavite meso, krompir, luk, začinsku mešavinu i po koju grančicu majčine dušice.

Ako ostajete kod kuce za Novu godinu ne ocajavajte,pripremite bogatu trpezu,meso je obavezno,zaboravite na dijete nekoliko dana, ako je moguce ispecite prasence,dekorisite stan i uzivajte u drustvu najblizih!
KAKO ISPECI PRASE ?5027_1
Najpre očistite pa operite prase, izvadite ga iz vode, obrišite salvetom i posolite samo iznutra. Ostavite ga najmanje jedan sat na leđima, tako ostaje so u prasetu. Zatim otvorite mu usta, unutra stavite jedan orah da bi se glava bolje ispekla. Čisto dobro opranu bocu (recimo do piva, ako je manje prase), ili od 1l (ako je veće prase) stavite u trbušnu duplju, koju trebate zašiti dobro jakim koncem. Isecite četiri bukova drvceta u širini od 4cm a u dužini i širini Vašeg pleha, a zatim ih oprati i staviti u pleh u četiri reda. Namesite da prase kleči preko ovih daščica, ali ne sme dodirivati pleh. Obrišite ponovo prase salvetom, namažite ga uljem ili ako volite možete i mast, stavite ga u dobro zagrejanu pećnicu da se peče. Pećnica ne sme da bude mnogo zagrejana da Vam kožica ne popuca.

Dok se prase peče premazivati ga slaninom koju umočite u ulje ili pivo. Od toga zavisi kakvu će kožicu imati prase. Kad porumene uši, uzeti dva komada pergament papira, namazati ih mašću i napravite fišeke sa otvorom većim od uveta. Nataknite ih na oba uveta da uši ne bi pregorele.

Prase treba da je pečeno za dva ipo do tri sata. Sve zavisi koliko je prase, i kakvu pećnicu imate. Kad je gotovo, izvadite ga iz pećnice i ostavite ga da se malo hladi. Zagrejte posudu u kojoj ćete služiti prasetinu. Odsecite mu glavu, skinite konac, izvadite bocu, pa velikim oštrim nožem, možete i makazama za pečenje, rasecite na dve jednake polovine,specijalnim makazama seci na jednake parcice i sluziti!

MOSKVA TORTA!moskva-torta

SastojciZa 4 kore: 16 belanaca, 16 kašika šećera, 400 gr seckanih oraha, 4 ravne kašike brašna, Fil: 16 žumanaca, 16 kašika šećera, 2 vanilin šećera, 375 gr putera, 200 gr šlaga, 1/2 čaše vode, 300 gr višanja, manja konzerva ananasa, 150 gr pečenog lešnika, 150 gr oljuštenog badema
PripremaKore: Za svaku koru umutiti mikserom 4 belanca sa 4 kašike šećera, zatim lagano varjačom umešati 100 gr seckanih oraha i 1 ravnu kašiku brašna. Papir za pečenje namazati puterom ili margarinom i svaku koru peći – sušiti na 170 stepeni 20 do 30 minuta.Fil: Umutiti mikserom 16 žumanaca sa 16 kašika šećera dodati 2 vanil šećera i kuvati na pari 30 min. Ohladiti uz povremeno mešanje da se ne napravi kora na filu. Zatim dodati 375 gr putera i mešajući sjediniti puter sa žumancima. Posebno umutiti šlag sa vodom i lagano sjediniti sa pripremljenim filom.Filovanje torte: prva kora – fil – višnje; druga kora – fil – ananas; treća kora – fil – sitno iseckan pečeni lešnik; četvrta kora – fil – oljušten i na listiće isečen badem.

Svaku koru namazati malo filom i sa druge strane da se zalepi voće. Uživajte!

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: