Posna jela za Badnje veče!

img4571fffd3bd5aPRAVA SRPSKA PROJA!
Potrebni sastojci:
Malo kvasca i prašak za pecivo
1/2 kasicica so
220 ml voda
400 g kukuruzno brasno
ulje
Priprema :

Prava Srpska proja sprema se samo od krupno mlevenog kukuruznog brasna, vode i soli.
Od prilike, u 400 gr kukuruznog brasna sipam oko 220 ml. mlake vode i pola kasicice soli,na vrh kašičice kvasca i prašak za pecivo. Masa treba da je zitka, nešto gusca od testa za palacinke. Sve to varjacom izmesam,( sipam, u tepsiju podmazanu zejtinom) podmazanu tepsiju i ispeci u unapred zagrejanoj rerni, na 230 stepeni C, oko 15-20 min. tj, dok se na povrsini ne uhvati tamnosmedja korica. Duzina pecenja zavisi od jacine grejaca u rerni.
Ispecenu proju ovlas prstima poprskati vodom, prekriti je kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohladi.
Ohladjenu proju seci na kocke ili trouglove i sluziti umesto hleba, uz sarmu, podvarak, punjene paprike…

REBRANAC

  1. 1 Pasulj prebranac spreman za pecenje /
    Prebran i opran pasulj prokuvati u cistoj vodi, ocediti je i baciti, pasulj jos malo proprati. Sipati cistu vodu za otprilike 2 prsta iznad pasulja i staviti ga da se kuva. Kuvati ga dok ne omeksa (paziti da se ne prekuva, zrna trebaju da su cela a mekana). Paziti da pasulj ne zagori, treba da se krcka na tihoj vatri. Kolicina vode nesme da bude suvise velika vec toliko da pasulj bude samo potopljen.
    Luk iseci na sitne kockice i prziti ga na ulju dok ne omeksa, skloniti ga sa ringle i dodati zacine. Izmesati pasulj sa dinstanim lukom.
    Ko voli ljuto, moze da doda jednu ljutu papricicu. Gotovu smesu sipati u serpu (velicine oko 2, 5 l) ili tepsiju u kojoj ce se zapeci.
    Rernu zagrejati na 180 C i peci oko 1, 5 h. Na kraju u prebrancu ne sme da ostane neukuvana voda, da bude redak ali ni preterano gust i osusen.

Prebranac se sluzi u toplom stanju, ali poseban ugodjaj je kada se sluzi hladan kao pikantan prilog  uz ribu. Preporucuje se polu suvo vino.

Potrebni sastojci:

  •  500 g pasulja tetovca
  •  500 g crnog luka 200gr.praziluka
  •  2-3 lorberova lista
  •   so i biber po ukusu
  •  1 dcl ulja

PIJANI ŠARAN

Potrebno je:

  • 1,5 – 3 kg težak šaran
  • 1 glavica belog luka
  • 3 dl vina
  • ulje
  • biber
  • so

Priprema

1

Očišćenu ribu zasecite sa obe strane i dobro posolite spolja i iznutra. Sitno iseckajte beli luk i sasvim malo ga propržite na ulju.

2

U pleh stavite ulje, zagrejte ga u rerni pa na to stavite šarana u položaj ,,kao da pliva“. Pospite ga belim lukom i biberom. Zalijte uljem i stavite da se peče. Posle 15 minuta počnite da nalivate ribu vinom.

3

Pecite još oko pola sata (zavisno od veličine ribe), stalno je prelivajući sokom.

 

pijani-saran-mamin-364a3bc6075e4d7b30324b5cfb3de0ab_header

POSNA PITA SA SUVIM ŠLJIVAMA

Potrebno je:500 g kora za pitu, 300 g suvih šljiva bez koštica, 250 g šećera, šolja griza, 200 ml ulja, šećer u prahu, 50 g seckanih oraha

PRIPREMA
Složite tri kore i poprskajte ih uljem i vodom. Suve šljive pospite šećerom i grizom, jedan deo stavite uz ivicu kora i urolajte. Ponavljajte tako dok ne utrošite materijal. Kore poređajte u podmazan pleh i ponovo ih premažite uljem i vodom. Pecite dvadesetak minuta na 200 stepeni. Pečenu pitu pospite šećerom u prahu i seckanim orasima, pa isecite.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: